VORES URGUIDE

Vi tager dig en guidet tur igennem den vidunderlige ur verden. Vi arbejder med grundlæggende to typer af ure, det mekaniske ur og quartz uret. Vi går nu igennem en række punkter, så du forhåbentlig ikke er i tvivl omkring valg af ure i fremtiden.

MEKANISK ELLER QUARTZ?

Der er grundlæggende to typer ure: Det mekaniske ur og quartz uret. Et mekanisk ur drives af en spændt fjeder der afgiver sin energi på kontrolleret vis. Der bruges udelukkende mekaniske komponenter til at drive urværket og vise tiden. Mekaniske ure kan typisk gå i 40 timer på en optrækning. Det grundlæggende design i et mekanisk ur har ikke ændret sig væsentligt de sidste 30 år, men der har været en stor udvikling i materiale- og fremstillingsteknologi. Derfor er et mekanisk ur i dag væsentligt bedre end det ur din far havde. Vi skelner mellem to typer mekaniske ure: De manuelle og de automatiske. Det manuelle ur skal trækkes op dagligt ved at dreje urets krone så fjederen spændes. Et automatisk ur trækkes op af en rotor der drejes af tyngdekraften, når ejeren bevæger sig. Quartz uret drives af et batteri der sætter et quartz krystal i svingninger (ca. 33 svingninger pr. sekund). En computer chip oversætter disse svingninger til impulser der driver en eller flere elektriske stepmotorer. Det er disse motorer der drejer urets visere. De første quartz urværker blev designet i Schweiz sidst i 1960’erne. Det store spørgsmål er: Hvilken type er bedst ? Hos Borgvardt Ure har vi en klar holdning til dette, men vi skal forsøge at give dig kendsgerningerne i det følgende.

PRÆCISION

Et quartz ur er billigere og mere præcist end et mekanisk ur. Et godt mekanisk ur er sjældent mere præcist end 2-3 sekunder pr. dag, hvor quartz uret som regel har en afvigelse på 0,5 sekund pr. dag eller bedre. Håndværksmæssig fuldkommenhed, historie og tradition kan altså ikke konkurere med den mere moderne teknik på dette punkt.

DAGLIG BRUG

Du kan lægge dit quartz ur væk i 3 måneder, og når du tager det frem af skuffen vil det sandsynligvis stadig vise nogenlunde korrekt tid. Problemet med quartz ure er at batteriets levetid ikke er særlig forudsigeligt, og batterier har det med at dø ud på de mest ubelejlige tidspunkter.Det automatiske ur skal ikke trækkes op hvis du går med det dagligt, det manuelle vil koste dig 30 sekunders arbejde hver dag.

YDRE PÅVIRKNINGER

Quartz uret er en smule bedre til at modstå stød og slag end det mekaniske ur, men det er bestemt ikke usårligt. De mest sårbare dele i et quartz ur er stepmotorerne og quartz krystallet. I det mekaniske ur er det balanceakslen, rotorlejet, og sten (rubin) lejerne der er de mest følsomme dele. Til gengæld vinder det mekaniske ur klart når urene udsættes for lave temperaturer: Et mekanisk ur vil fortsætte sin gang længe efter at batteriet i quartzuret er gået i dvale på grund af kuldechock. Det er mindre entydigt hvad der sker ved ekstremt høje temperaturer: Både det mekaniske ur og quartz uret vil miste præcision ved høje temperaturer. Følsomhed over for stærke magnetfelter: Det mekaniske ur bliver hurtigere påvirket af et stærkt magnetfelt, men vil genoptage sin almindelige gang når magnetfeltet fjernes. Hvis quartz uret udsættes for et stærkt magnetfelt kan polariseringen af de permanente magneter i stepmotoren ødelægges for evigt. Det mekaniske ur er stort set usårligt over for elektromagnetiske udladninger (statisk elektricitet). Der imod kan den rigtige (eller nærmere den forkerte) elektromagnetiske puls ødelægge computer chippen i et quartz ur.

LEVETID?

Det mekaniske ur er den klare vinder – under forudsætning af at uret er godt vedligeholdt og beskyttet mod fugt og kemiske stoffer. Der findes 200 år gamle mekaniske ure der stadig er i daglig brug. Quartz uret lider under de almindelige ældningsproblemer der kendetegner al elektronik: Det største problem ligger i kondensatorerne der typisk mister deres virkeevne efter 20-25 år, men også lækkende batterier er en faktor der må tages i betragtning.

BUNDLINJEN

For mest præcise visning af tiden – køb et quartz ur.
For sublimt håndværk, stil, og historisk værdi – køb det mekaniske ur.
Hvis du stadig ikke kan vælge – køb det ur du synes bedst om.