Vores Mekaniske Ure

Hvordan Virker et mekanisk ur?

Et Mekanisk ur er den ultimative repræsentation af stil inden for den tikkende urverden. Siden den første mekaniske ur blev produceret tilbage i 1510 har den været utrolig populær hos blandt fagfolk – selv om vi har udviklet os meget digitalt siden da.

Vores seneste kollektion af mekaniske ure, er meget inspireret af de klassiske ure fra 1940’erne og 1950’erne, en tid hvor kvalitet og materialerne virkelig var højt værdsat.

Se hele kollektionen her: Borgvardt 1945 Automatic

Hvad er et mekanisk ur?

Et mekanisk ur drives af en spændt fjeder der afgiver sin energi på kontrolleret vis. Der bruges udelukkende mekaniske komponenter til at drive urværket og vise tiden. Mekaniske ure kan typisk gå i 40 timer på en optrækning. Det grundlæggende design i et mekanisk ur har ikke ændret sig væsentligt de sidste 30 år, men der har været en stor udvikling i materiale- og fremstillingsteknologi. Derfor er et mekanisk ur i dag væsentligt bedre end det ur din far havde.

Hvis vi skal være helt præcise så findes der faktisk 2 typer af mekaniske ure.

•    Automatisk mekanisk ur

Et automatisk mekanisk ur er som hovedregel et mekanisk ur er at det drives af en automatisk mekanisk mekanisme. Det sørger for at holde urværket i gang og kørende. I dag drives automatisk mekaniske ure typisk af den kinetisk energi, som opstår når uret er i bevægelse. Det sker typisk er når du bærer det på armen og bevæger dig rundt i din dagligdag. Man vil også typisk kunne ”oplade” automatiske ure ved at trække det op manuelt og derved selv tilføje energi til urets gangreserve.

•    Mekanisk ur

Et mekanisk ur fungerer som udgangspunkt præcist på samme måde som et automatisk mekanisk ur. Den store forskel er dog at et traditionelt mekanisk ur ikke kan opsamle kinetisk energi og at det derfor udelukkende kan ”oplades” ved at trække det op manuelt. Dette er modsat for de mere almindelige kvarts ure, som drives og fungerer via et lille elektronisk batteri.
Fælles for de to typer ure er den meget karakteristiske ”tikkelyd” som kommer fra den meget komplekse og imponerende konstruktion og sammensætning af tandhjul og svinghjul som hele tiden svinger frem og tilbage, roterer, og gør at uret kan vise dig hvad klokken er.

Læs hele vores guide om ure her: Den store Guide: Mekaniske ure & Quartz ure

Når vi designer et mekanisk ur, så elsker vi at vise det frem, ved at gøre bagsiden transparent. Du kan se direkte ind til uret mekaniske indre og se alle delene bevæge sig. At se mekanikken arbejde og forvandle sekunder til minutter er næsten helt fortryllende- det er virkelig en charme at se det mekaniske ur på den her måde.

Lær det gundlæggende om ure | Stor guide om ure

Vedligeholdelse af vores mekaniske ure

Hvis du er indehaver af et af vores automatisk mekanisk ur betyder det at uret gerne skulle trække sig selv op når du bærer det rundt i din hverdag. Bevæger du dig ikke meget i løbet af en dag er det en god ide at trække uret op selv. Dette gøres typisk ved at dreje kronen 10-15 gange rundt med uret. Bemærk at hvis du drejer mere end 15 gange rundt pr. gang kan du risikere at skade og / eller ødelægge urværket. Gør det derfor til en vane at trække uret op et par gange om dagen frem for en enkelt gang med for mange drejninger på kronen. Når et mekanisk ur er trukket helt op vil det typisk have en gangreserver på mellem 36 og 48 timer. Begynder uret at tabe tid eller begynder gangreserven af bliver væsentlig kortere end 36 timer så vil det være en god ide at kontakte en urmager som kan kigge på det. Det vil nemlig være de typiske tegn på at uret trænger til service og eventuelt udskiftning af en eller flere vitale dele.

Nu ved du alt om mekaniske ure! Kunne det friste med et ur, så kig forbi vores online shop: www.borgvardt-ur.dk/shop-ure

2 kommentarer

 1. Hej med jer

  Jeg kunne godt tænke mig et aut. ur fra jer, men har lige et par spørgsmål 1 hvad glastype 2 hvilket værk og kaliber og hvor vandtæt er det
  med venlig hilsen
  Hardy

 2. Hej Hardy

  Tak for din besked, jeg beklager det sene svar!

  1) Alle vores ure er monteret med sapphire glas.
  2) Kaliber 8217 Fra Miyota.
  3) Uret er testet til til 10 ATM, dog er vores læderremme helt authentiske og er derfor ikke vendbeskyttet.

  Håber det var svar nok, ellers er du meget velkommen til at kontakte Lennart på 41 59 22 27.

  Mvh

  Borgvardt Ure

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive vist.

Post comment