GUIDE

SWISS MADE URE

Schweiziske ure er kendte for at være dyrebare og i en høj prisklasse, grundet deres gode kvalitet, og det helt fantastiske håndværk der er lagt i urets fremstilling. Historisk set er der blevet produceret ure i Schweiz i århundreder, med udgangspunkt i byen Genéve. Sidenhen blev Schweiz hurtigt kendt for deres exceptionelle evner som urmagere, først i hele Europa, og siden i resten af verden. I dag er der en lang række regler og forordninger, som de schweiziske urmagere skal overholde, før de kan kalde deres ur ”swiss-made”.

HVORNÅR MÅ MAN BRANDE "SWISS MADE"

De strenge krav for hvornår man må kalde uret swiss-made, har sikret en helt enestående kvalitetssikring for hvert produkt. Når man har et autentisk ur lavet i Schweiz, vil det på mange måder skille sig ud, fra eksempelvis de japanske ure. Dette betyder selvfølgelig også, at prisen for ægte schweizer ure er meget høje. Ure af mærker som Patek Philippe, Rolex, Omega og Tag Heuer, er kun for folk, der er villige til at ofre mange penge på deres ur. Til gengæld er man sikret et enestående håndværk, når man køber et autentisk schweizer ur.

Her er en oversigt over hvad der kræves før et ur mærke kan kalde sine ure for “swiss made”. Denne liste er hentet fra verdens bedste blog om ure og blev senest opdateret af “A Blog to Watch” den 1. Januar 2020.

For det første så skal mindst 60% af produktionsomkostningerne for et ur, taget som en helhed, være lokaliseret i schweiz.

For det andet så skal urværket stadigvæk indeholde mindst 50% schweiziske komponenter. Dette bliver målt i værdi og ikke i antal af dele. Derudover skal 60% på disse komponenter så også være produceret i Schweiz.

Sidst men ikke minst så skal de tekniske specifikationer og udvikling også finde sted i Schweiz, det gælder både selve uret, samt urværket. I år er smart ure også med på listen for første gang nogensinde.

OPRINDELSEN AF SWISS MADE URE

Swiss Made etiketten er meget mere end bare summen af urets dele. De schweiziske urmagere har et stort ansvar for udbredelsen af armbåndsuret, som vi kender dem i dag. Der er dog en stor debat, om hvornår det første armbåndsur kom til verdenen. Men noget vi ved lidt mere præcis var at under “Boer krigen” og 1. verdenskrig blev almindelig lommeure ofte bundet om håndledet, så man kunne koordinere forskellige militære aktioner. Man fandt det noget mere praktisk at have uret lige ved hånden frem for det traditionelle lommeur, som var udbredt på det tidspunkt.

Da første verdenskrig sluttede kom mange af soldaterne hjem med “armbåndsure” – og de kom ikke til at benytte et lommeur igen. i 1930’erne var armbåndsure det fortrukne ur blandt mænd og de fleste blev naturligvis produceret af Schweiziske firmaer som Rolex og Omega for at nævne nogle. Den Schweiziske ur industri blev kun større under anden verdenskrig og de skyldes at Schweiz holdte sig neutral hvilket betød at de kunne fortsætte med at producere ure til kunder, mens mange andre landes fabrikker blev beordret til at producere våben og andet krigsmateriale. Efter krigen var armbåndsure en helt almindelig genstand at eje og den schweiziske industri sad på over 50% på den globale marked.

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive vist.

Post comment