Vintage Ure

HISTORIEN OM ROLEX

Det schweiziske urfirma har siden 1905 været toneangivende inden for produktion armbåndsure i luksusklassen. De har siddet på håndleddet af nogle af vor tids største personligheder; fra Clint Eastwood til James Bond og Paul Newman.

Hans Wilsdorf, grundlæggeren af Rolex, var i en ung alder enormt dedikeret til ure. Allerede som 24-årig stiftede den unge tysker en virksomhed i London i 1905, hvor han specialiserede sig i distribution af ure. Han drømte om at udvikle et armbåndsur, som både var elegant og præcist. Det var ikke en let drøm at forløse, for på daværende tidspunkt var armbåndsure ikke ret akkurate. Men, med hjælp fra en schweizisk urproducent i Bienne fik han udstyret urene med små, præcise bevægelser, og det skulle blive begyndelsen på den fantastiske historie om det ikoniske ur – Rolex.

PRÆCISION I VERDENSKLASSE

Navnet Rolex kom til Hans Wilsdorf, da han sad i en hestevogn i 1908, efter han længe havde grublet over et navn, der både var kort, nemt at huske og tog sig godt ud på en urskive. To år senere, i 1910, kunne den visionære og perfektionistiske urmager endelig præsentere det første armbåndsur i verden med schweizisk certifikat for kronometrisk præcision. Wilsdorfs drøm var gået i opfyldelse, og den skulle vise sig at blive vildere, end han nogensinde havde turdet håbe på. I 1914 blev Rolex-armbåndsuret tildelt et certifikat for præcision og derfra gik det rigtig stærkt.

Rolex har klaret de hårdeste tests man kan forestille sig. Lige fra frostgrader på Mount Everest, til brændende temperaturer som kun ørkenvandrere oplever, er begge prøver som Rolex uret har været udsat for og har klaret sig gennem omgivelserne. Det blev også bevist i 1927, da en ung kvinde svømmede over den engelske kanal. Det er en strækning på ca. 13 kilometer og både kvinden og uret var i perfekt stand da de kom op igen. Svømmeren bar det ikoniske dykkerur Rolex Oyster som blev lanceret i 1926 og var det første vandtætte ud i verden. Dets ry er siden vokset verden over og i dag er Rolex Oyster blandt verdens mest populære dykkerure

Allerede i 1931 kom der endnu en banebrydende model på markedet, nemlig Perpetual, som var selvoptrækkende via strøm fra en smart lille rotor, der var monteret i uret. I 1945 så modellen Datejust dagens lys. Den havde flere forskellige funktioner – blandt andet automatisk datoskift. Rolex har altid været foran, når det kommer til teknologi, og branding, så det er ikke så mærkeligt, at det ikoniske ur-mærke nyder den succes, som er tilfældet.

Hvis du allerede kender til vores eget brand www.borgvardt-ur.dk, så kan det være du også ved at det er netop dette ur, vi har hentet inspiration fra, til at designe vores 1945 Automatic kollektion. Hvis du ikke har set vores eget version af deres ikoniske ur, så kan du se dem her Online Shop.

GMT-MASTER FRA ROLEX

GMT-Master blev oprindeligt designet i samarbejde med Pan Am Airways og udstedt af luftfartsselskabet til deres besætninger på transkontinentale langdistanceflyvninger. “GMT” står for Greenwich Mean Time. Det oprindelige GMT Master har en 24 timers urskive og en drejebar skive omkring uret, der indikerer tidszonen. Dette GMT-ur var unik på den tid, fordi den gjorde det muligt for flybesætningerne at indstille uret til GMT eller en anden tidszone, og indstille den drejelige skive til den korrekte tidsforskydning og den anden tidszone kunne hurtigt aflæses. Og så er det jo heller ikke helt dårligt at ens arbejdsuniform indebærer et lækkert Rolex ur!

Rolex lancerede “Sea Dweller” i 1971. Det var det første dykkerur der kunne holde vand ude i helt ned til 600 meters dybde. Uret var banebrydende fordi det var udstyret med en gasafgangsventil, der nedsætter trykket i uret under vand. De nyere Sea Dwellere er vandtætte ned til 1200 meter.

URMAGERENS ÅND LEVER VIDERE

Der findes 15 Rolex-modeller i alt. Ud over de allerede nævnte modeller, kan blandt andet nævnes Submariner, Explorer, Sea-Dweller, Daytona, GMT-master og Sky-Dweller. Modellene er opdelt i to kollektioner – den klassiske med alle de tidløse ure, og de professionelle som består af de sportslige ure. Hver model findes i flere udgaver med hver deres modelnummer, og alle Rolex-ure er prydet med et unikt serienummer. Bare i 2019 er der kommer 6 nye varianter.

For at vende tilbage til historien og manden bag det hele Hans Wilsdorf, så oprettede han, efter sin konens død i 1944, en fond, som i dag er en af de største velgørende fonds på globalt plan. Den støtter kunst, kultur, uddannelse, truede dyr , regnskove og meget mere. Den geniale og innovative urmager døde i 1960, men hans ånd lever videre i de mange stilfulde Rolex-ure og den utrolige historie, som gennem de mange ure har forgrenet sig til hele verden.

Vil du læse hele historien om Rolex så køb denne bog her: Historien om Rolex