1930’ERNE

HISTORIEN OM VINTAGE URE TIL MÆND

Velkommen til 4. del i vores historie om vintage ure. Denne gang skal vi kigge nærmere på urene i 1930’erne. I sidste afsnit fik vi slet ikke nævnt betegnelsen “Art Deco” hvilket vi vil komme ind på nu samt vil vi fortælle jer en helt del om Rolex og deres første automatiske urværk de præsentered. Læs med her og nyd en god kop kaffe.

1930'ERNE

Man kan nok godt sige at 1930’erne skulle betragtes som et årti, hvor de ideer, der var banebrydende i 1920’erne, blev forfinet til perfektion. Urværkerne blev hurtigere og mere præcise og urene var ved at blive hverdagseje for almindelig personer. Det hang også sammen med at man begynder at gå væk fra ædelmetaller som guld og sølv. Urene bliver nu produceret i stål eller forkromet metaller, så prisen blev billigere så flere mennesker kunne have råd til at eje et ur. 

“Art Deco” havde stadig en kæmpe indflydelse på hvordan urene skulle se ud. Urene havde var rektangulær eller på anen måde kantet. Derudover så havde urskiverene ikke længere kun tal men timeindikatorer med metal eller så var tallene helt udskiftet med alternative måder at indikere og markere på urskriven.

Det ville være helt utænkelig at skrive denne blog om uret historie og udviklingen i 1920’erne, helt uden at nævne Rolex Oyster. Dette armbåndsur blev lanceret i år 1926 og var det første vandtætte ur. Rolex Oyster er en sand klassiker og satte nye standarder og den dag i dag er det stadig et meget eftertragtet ur. Det skal dog siges at uret ikke kan sammenlignes med nutidens dykkerure, men det er bestemt god nok til at svømme med. Vi er selv stor fan af Rolex og deres kollektioner og efterspørgselen er helt uvirkelig lige nu – det er en fantastisk investering efter min mening.

Vi har faktisk lige en lille sjov historie her. Den engelske svømmer, Mercedes Gleitze ville teste uret og se hvor vandtæt det i virkeligheden var. Hun hang den rundt om sin hals og svømmede over den engelske kanal, og var i vandet i over 10 timer. Da hun kom i land igen virker Rolex Oyster uret helt perfekt og den udfordring var i favør til Rolex.

ART DECOR URE

Art Deco var var en kunstart der kom frem i 20’erne men allerede efter 1. verdenskrig erstattede “de glade år” frygt, frustration og fattigdom. Økonomisk vækst og positivitet banede vejen for den nye Art Deco stil, hvilket resulterede i en stor mangfoldighed af ure. Men børskrakket i 1929 satte et brat punktum for denne rigdom og positivitet. I Europa gjorde fascismen sit indtog og førkrigsspændinger begyndte at ændre samfundet. Art Deco stilen oplevede en nedgang samtidig med Depressionen og 2. verdenskrig. Krisen før krigen forvandlede Art Deco ure til overflodsprodukter. Men endelig sluttede 2. verdenskrig og samfundet havde igen brug for positivitet, glæde og økonomisk vækst. Art Deco mindede folk om de glade 20`ere, hvilket var præcis den form for positive vibrationer, der var brug for.

Dette var 4. del i historien om klassiske vintage ure. Der kommer meget mere i de løbende dage og uger. Jeg håber meget  at du har fået den fornødne viden omkring ure fra tiden anno 1930’erne. Se mere her: www.borgvardt-ur.dk/journal

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive vist.

Post comment