1940’ERNE

HISTORIEN OM VINTAGE URE TIL MÆND

Velkommen til 5. del i vores historie om vintage ure. Denne gang skal vi kigge nærmere på urene i 1940’erne. Det er helt uundgåeligt at nævne anden verdenskrig og hvilken indflydelse krigen har haft på urene i den tid. Læn dig tilbage og nyd en god omgang læsning.

1940'ERNE

Det er helt uungåeligt at sådan en stor event som Anden Verdenskrig ikke har en indflydelse på fremstillingen af ure in 1940’erne. En stor del af urene der blev produceret i perioden blev fremstillet til militæret til både de allieret og tyskerne. Schweiz var neutrale under krigen så de schweiziske ur-producenter havde fået nogle ret lukrative aftaler med nationerne. I denne periode begyndte tyske urmagere også at fremstille ure i yderst fint håndværk. De fremstillede hovedsageligt ure til Luftwaffe, hæren og SS

Der er naturligvis været militære armbåndsure før krigen men urene der blev produceret under anden verdenskrig er de mest efterspurgte og indsamlet. Urene blev ofte fremstillet utrolig praktisk ligesom mange andre ure også gjorde på det tidspunkt. De klassiske pilot ure havde selvlysende visere så piloterne kunne se tiden under togter og missioner i mørket leverandørerne til de engelske piloter var Omega og Longines.

Grundet en stor mangel på råvare og deriblandt jern blev mange ure fremstillet af aluminium, de ure der “overlevede” krigen blev hurtig genhuset med stål. Der går noget af historen så desværre tabt. Der er da noget unikt at tænke på at eje et vintage armbåndsur der har været i aktiv service inde i et cockpittet på en Splitfire og måske været på armen af en af soldaterne mens de har været på nattetogt over Berlin.

Ellers vil vi ganske kort fortælle at art deco tiden var definitiv slut. Moden var igen runde og cirkulare ure. Må så simpelhen ikke ret meget mere til de firkantede art deco ure som var meget fremme i 1930’erne. Mange samlere vil og kan nok agumentere for at urene i 1940’erne er de mest eftertragtede. For det første så har de bare en helt unik historie og så er de også bare utrolig smukke og pålidelige.

ROLEX DATEJUST FRA 1945

Rolex lancerede den originale Datejust (reference 4467) i 1945 i forbindelse med firmaets 40 års jubilæum. Uret blev lavet i forskellige kombinationer både i 18 karat guld, derudover blev det også lavet deres ikoniske vandtætte Oyster urkasse, som blev lanceret i 1926. Rolex Datejust var det første selvoptrukket armbåndsur med fuld funktionelt kalender system på urskiven. Den originale Rolex Datejust var 36 mm og er nok det mest ikoniske ur de har lavet i tiden her. Derefter er der kommet mange andre ikoniske kollektioner fra Rolex.

Dette var 5. del i historien om klassiske vintage ure. Der kommer meget mere i de løbende dage og uger. Jeg håber meget  at du har fået den fornødne viden omkring ure fra tiden anno 1940’erne. Se mere her: www.borgvardt-ur.dk/journal

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive vist.

Post comment