1900’ERNE

HISTORIEN OM VINTAGE URE TIL MÆND

Ligesom skoene på dine fødder så fortæller uret som du har på en hel del om dig og din personlighed. Selvom et ur er en lille udsmykning på din krop så kan dit valg af ur resultere i at du bliver anset som værende “billig” eller prangende. Uanset hvad så er det noget en gentleman med selvrespekt gerne vil undgå. For at hjælpe din søgen på det perfekte herreur eller hvis du bare vil stille din trang og interesse inden for ure. Derfor har vi lavet en komplet guide og historie om vintage ure med start fra 1900 tallet. Vi vil tage udgangspunkt i hvert årti helt frem til år 2020. Jeg håber du har tid og lyst til at blive hængende lidt endnu.

1900'ERNE

Hvis det nu var muligt at bygge en tids maskine og sende dig selv tilbage til 1900’erne. Så ville du træde ind i verden af velklædte mænd der er meget mere formelt klædt til sammenligning med moden i dag, hvor det meste er syntestiske materialer. (vi kommer snart med endnu en artiklen omkring herretøj, den kan du læse så du ikke skiller dig ud fra mængden af forkerte årsager.

Nå. Hvis du skulle henvende dig til en af disse herre og spørge til tiden. (måske du også skulle tjekke om hvilket år du befinder dig i – lige som i filmen ” The Terminator”). Herren ville uden tvivl have et lomme ur indvendigt i sin vest og en skinnende kæde af guld eller sølv hængende synligt på brystet som uret er fastgjort til. Jeg må indrømme at der er noget helt specielt over en gentleman med et lommeur. Det er ikke noget man ser hver dag i dagens Danmark, men ikke destro mindre så er det noget der stadig produceres af anerkendte urmagere den dag i dag. Tænk tilbage til 1900’tallet og man ikke havde den fjerneste ide om hvad klokken var. og du så af og til var nød til at dykke ned i lommen på din vest, og finde ud af hvad tiden viste  på et fantastisk lommeur.

Blandt de største og førende ur producenter da det hele startede var 2 amerikanske firmaer. The Waltham pg Elgin. Waltham’s vintage ure blev produceret i Waltham, massachusset, i starten af 1850. Men i 1954 flyttede de productionen til Schweiz og den dag i dag producere de stadig ure i høj kvalitet. De er bla. kendt for at have givet Abraham Lincoln et Waltham ur.

Elgin var i USA anerkendt som det “National Wacht Company” og blev stiftet i Elgin, Illinois. De fremstillede kun urværket til deres ure. Urkassen bliver fremstillet hos en anden leverandør. Helt op til 1920’erne var det meget normat for kunder at vælge et af deres unikke urværker og dertil købe et urhus separat. Så gik kunden ned til lokale urmager der så fik det hele sat sammen.

FRA LOMMEUR TIL ARMBÅNDSUR

Selvom armbåndsur allerede eksisterede i begyndelsen af ​​det tyvende århundrede, blev de foretrukket af damer og blev som sådan markedsført som delikate armbånd og mere som et smykke. Mænd på den anden side, foretrak stadig det allerede afprøvede lommeur som de fastgjorde til deres vest ved hjælp af en kæde og en “klemme”.

Men det skulle meget snart ændre sig! Ligesom meget andet mode inden for herretøj og accessories så kan vi takke militæret for at få mænd til at se fordelen ved at armbåndsur. Igennem den anden Boer krig der fandt sted i Sydafrika mellem 1899 og 1902, var det utroligt vigtig for soldaterne at du kunne synkronisere deres bevægelser på fronten. Det blev alt afgørende at vide hvad tiden var så det kunne overholde deres tidsplaner, ellers ville folk simpelhen dø. Derfor var der mange der valgte at spænde deres lommeure rundt om håndleddet. På den måde var tiden altid i nærheden og nemt kunne kaste blikket på det. Sådan blev armbåndsuret (næsten) som vi kender det i dag opfundet. Dertil kom 1. verdenskrig hvor samme metoder blev brugt af soltaterne på alle fronter, i 1915- 1918.

Dette var første vi  del i historien om klassiske vintage ure. Der kommer meget mere i de løbende dage og uger. Jeg håber meget  at du har fået den fornødne viden omkring ure fra tiden starten af 1900’tallet. Se mere her: www.borgvardt-ur.dk/journal

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive vist.

Post comment