1910’ERNE

HISTORIEN OM VINTAGE URE TIL MÆND

Velkommen til anden del i vores historie om vintage ure. Vi rammer ind i en tidsalder hvor krig er uundgåeligt og vi kommer til at se hvilken betydning det havde på urene. Det var først nu at mænd rigtig fik muligheden for at have urene rundt om håndleddet. Det var ikke fordi det skulle være flot, men der var simpelhen bare mest praktisk inden for militæret at benytte uret på den måde.

Hvis du ikke har læst første del, så kan du finde den her:
Vintage Ure | Historien om herreure | 1900’erne

1910'ERNE

Krigen i Frankrig (1. verdenskrig) udspillede sig på en helt anden måde end noget man hidtil havde set. I stedet for at have mobile og bevægende fronter, der rykkede frem og ændrede positioner, så var de 2 fronter nu helt statiske. De havde gravet skyttegrave i flere hundrede kilometer på beggesider og mellem var nu flere hundrede meter af “ingenmandsland” – Land der ikke tilhørte nogle af nationerne. Gennem den hårde vinter i 1916 var det livsnødvendigt at tager flere lag af tunget uniform for at kunne holde varmen i de umenneskelige og kolde omgivelser.

Koordineringen af offensive aktioner på fronten betød at nøjagtig tidsstyring var alt afgørnede. Det viste sig at et ur på håndleddet var meget mere anvendeligt end det tradtionelle ur der var begravet under alt vintertøjet (lommeuret). De første armbåndsure havde en tendens til at være ekstrem dyre og blev for det meste kun anvendt af officers og højere rang’s personer. I 1916 tilbød bestemt de store schweiziske huse, herunder Omega, Longines, Zenith og IWC armbåndsure til mænd. Rolex er stadig i den spæde opstart i denne periode.

Det er måske ikke så underligt at udseendet på armbåndsurene der blev produceret på denne tid have meget tilfælles med lommeurene. Reelt set er et tidligt Omega eller lignende armbåndsur fra 1. verdenskrig i bund og grund en mindre version af et lommeur, med en læderrem på. Sål var ikke almindelig at producere urene i, det var de billige der blev fremstillet i nikkel og de mere eksklusive der blev lavet i sølv eller guld. Du har sikkert hørt historier om folk fra 1. verdenskrig der “plyndrede” de døde – altså de stjal deres værdigenstande. Her var uret blevet en meget eftertragtet genstand at have på sig.

ARMBÅNDSURE FRA 1. VERDENSKRIG

Set udfra en moderne ursamler’s øjne. Så er disse “krigsure” virkelig charmerende og har en fantastisk historie bag sig. Desværre er det utroligt svært at anskaffe sig sådanne ure i dag, og er man heldig, så vil jeg anbefalde dig at holde øje med udskiftede komponenter i urværket. Noget som ikke kan ses med det blotte øje ved første øjekast. Der er desværre også mange falske i omløb i disse dage og de er faktisk belvet så dygtige til at kopier designs i dag, at det kan være svært at se forskel. Der skal man kigge efter skønhedsfejl, som den naturlig patina kan have på uret – det er noget man dog ikke kan lave endnu.

 

Dette var anden del i historien om klassiske vintage ure. Der kommer meget mere i de løbende dage og uger. Jeg håber meget  at du har fået den fornødne viden omkring ure fra tiden 1920’erne og 1930’erne. Se mere her: www.borgvardt-ur.dk/journal

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive vist.

Post comment