1920’ERNE

HISTORIEN OM VINTAGE URE TIL MÆND

Velkommen til 3. del i vores historie om vintage ure. Denne gang skal vi kigge nærmere på urene i 1920’erne. Vi skal huske at 1. verdenskrig lige er afsluttet og det er først nu at herrerne så mulighederne ved at eje et armbåndsur frem for et lommeur. Der skete simpelhen en sand revolution inden for fremstillingen af ure efter krigen. Vi vil desuden komme ind på vandtætheden i urene og så kommer vi til at stifte bekendtskab med et af verdens mest kendt navne, nemlig Rolex. Læn dig tilbage og bliv inspireret her.

1920'ERNE

I løbet af 1920’erne etablerede Cartier Tank sig om et af de mest efterspurgte armbåndsure til mænd i hele verdenen. Dette blev hjulet af at datidens filmstjerne begyndet at bære det (også mens de indspillede film). Uret havde sin første optræden på det store lærred da Rudolph Valentino, in 1926 indspillede filmen “The Son of the Sheik”. (bare rolig, vi blev også nød til at bruge google til at finde de her oplysninger). Andre store stjerner og berømtheder der også har haft uret på håndleddet er, Clark Gable, Gary Cooper og Andy Warhol.

Det ville være helt utænkelig at skrive denne blog om uret historie og udviklingen i 1920’erne, helt uden at nævne Rolex Oyster. Dette armbåndsur blev lanceret i år 1926 og var det første vandtætte ur. Rolex Oyster er en sand klassiker og satte nye standarder og den dag i dag er det stadig et meget eftertragtet ur. Det skal dog siges at uret ikke kan sammenlignes med nutidens dykkerure, men det er bestemt god nok til at svømme med. Vi er selv stor fan af Rolex og deres kollektioner og efterspørgselen er helt uvirkelig lige nu – det er en fantastisk investering efter min mening.

Vi har faktisk lige en lille sjov historie her. Den engelske svømmer, Mercedes Gleitze ville teste uret og se hvor vandtæt det i virkeligheden var. Hun hang den rundt om sin hals og svømmede over den engelske kanal, og var i vandet i over 10 timer. Da hun kom i land igen virker Rolex Oyster uret helt perfekt og den udfordring var i favør til Rolex.

DET AUTOMATISKE HERREUR

Det der gjorde Rolex Oyster uret til noget helt specielt var at uret var automatisk og selv kunne trække sig op. Det var ikke noget Rolex opfandt, men noget de udviklede på. Nogle af de første automatiske ure kan dateres helt tilbage til 1870’erne, men eftersom at de fleste herre havde uret i lommen i vesten, så blev det aldrig det store hit. Den store revolution kom lige efter første verdenskrig. Automatiske ure bliver drevet af kinetisk bevægelse. Så da det blev mere almindelig at bære uret på håndleddet frem for lommen kunne der endelig ske noget fremgang i den udvikling. Læs hele vores guide om ure her: Vores Guide

Dette var 3. del i historien om klassiske vintage ure. Der kommer meget mere i de løbende dage og uger. Jeg håber meget  at du har fået den fornødne viden omkring ure fra tiden anno 1920’erne. Se mere her: www.borgvardt-ur.dk/journal

Skriv et svar

Din email adresse vil ikke blive vist.

Post comment