Guide Om Ure

Vi tager dig en guidet tur igennem den vidunderlige ur verden. Vi arbejder med grundlæggende to typer af ure, det mekaniske ur og quartz uret. Vi går nu igennem en række punkter, så du forhåbentlig ikke er i tvivl omkring valg af ure i fremtiden.

Stor guide om ure | www.borgvardt-ur.dk

Velkommen til vores guide om ure. Vi tager dig en guidet tur igennem den vidunderlige ur verden. Vi arbejder med grundlæggende to typer af ure, det mekaniske ur og quartz uret. Vi går nu igennem en række punkter, så du forhåbentlig ikke er i tvivl omkring valg af ure i fremtiden. Du kommer til at vide hvordan et mekanisk ur virker, samt forskellen fra et mekanisk ur og et quartz ur. Læs vores guide om ure her.

MEKANISK ELLER QUARTZ?

Der er grundlæggende to typer ure: Mekaniske ure og quartz ure. De mekaniske ure drives af en spændt fjeder der afgiver sin energi på kontrolleret vis. Der bruges udelukkende mekaniske komponenter til at drive urværket og vise tiden. Mekaniske ure kan typisk gå i 40 timer på en optrækning. Det grundlæggende design i et mekanisk ur har ikke ændret sig væsentligt de sidste 30 år, men der har været en stor udvikling i materiale- og fremstillingsteknologi. Derfor er et mekanisk ur i dag væsentligt bedre end det ur din far havde.

Den store guide om ure - Borgvardt Ure
Lær det gundlæggende om ure | Stor guide om ure

De mekaniske ure kan beskrives således:

•    Automatiske Ure

Et automatisk mekanisk ur er som hovedregel et mekanisk ur er at det drives af en automatisk mekanisk mekanisme. Det sørger for at holde urværket i gang og kørende. I dag drives automatisk mekaniske ure typisk af den kinetisk energi, som opstår når uret er i bevægelse. Det sker typisk er når du bærer det på armen og bevæger dig rundt i din dagligdag. Man vil også typisk kunne ”oplade” automatiske ure ved at trække det op manuelt og derved selv tilføje energi til urets gangreserve.

•    Mekaniske Ure

Et mekanisk ur fungerer som udgangspunkt præcist på samme måde som et automatisk mekanisk ur. Den store forskel er dog at et traditionelt mekanisk ur ikke kan opsamle kinetisk energi og at det derfor udelukkende kan ”oplades” ved at trække det op manuelt. Dette er modsat for de mere almindelige kvarts ure, som drives og fungerer via et lille elektronisk batteri.
Fælles for de to typer ure er den meget karakteristiske ”tikkelyd” som kommer fra den meget komplekse og imponerende konstruktion og sammensætning af tandhjul og svinghjul som hele tiden svinger frem og tilbage, roterer, og gør at uret kan vise dig hvad klokken er.

•    Quartz Ure

Quartz ure er de mest udbredte armbåndsure på markedet. Urene er elektroniske, da de får strøm fra et batteri. Mere specifikt styres quartz ure af piezoelektriske svingninger i et lille kvartskrystal, som er inde i uret – deraf navnet “quartz ur”. Quartz ure er normalt billigere end mekaniske ure og ure af denne type ligger typisk i prisen 200-3000 kroner (mere for visse high-end brands). Quartz ure kan både have analog visning (visere) og digitalvisning. De første quartz ure kom på markedet i 60’erne og gjorde hurtigt armbåndsure til allemandseje. Selvom quartz ure er billigere end mekaniske ure er de stadig væsentlig mere nøjagtige end mekaniske ure. Dog kan batterileveriden være uforudsigelig, og uret kan risikere at gå i stå på ubelejelige tidspunkter.

Quartz ure er bedre til at modstå stød og slag end mekaniske ure, men urværket er sårbart overfor kulde (-10 grader Celsius) og høj varme (+40-50 grader). Desuden er quartz ure følsomme overfor stærke magnetfelter og statisk elektricitet, der kan ødelægge visse indre komponenter for altid. Levetiden for et quartz ur er væsentlig kortere end for et mekanisk ur, idet quartz ure, ligesom alt andet elektronik, har visse ældningsproblemer. Det anslås at et quartz ur, der er blevet brugt og behandlet pænt kan holde 15 – 25 år, afhængig af kvaliteten på urværket.

Lær dit ur at kende | Stor guide om ure
Lær dit ur at kende | Stor guide om ure

PRÆCISION

Vi fortsætter nu vores guide om ure, hvor vi kigger på præcisionen. Et quartz ur er billigere og mere præcist end et mekanisk ur. Et godt mekanisk ur er sjældent mere præcist end 2-3 sekunder pr. dag, hvor quartz uret som regel har en afvigelse på 0,5 sekund pr. dag eller bedre. Håndværksmæssig fuldkommenhed, historie og tradition kan altså ikke konkurere med den mere moderne teknik på dette punkt.

DAGLIG BRUG

Du kan lægge dit quartz ur væk i 3 måneder, og når du tager det frem af skuffen vil det sandsynligvis stadig vise nogenlunde korrekt tid. Problemet med quartz ure er at batteriets levetid ikke er særlig forudsigeligt, og batterier har det med at dø ud på de mest ubelejlige tidspunkter.Det automatiske ur skal ikke trækkes op hvis du går med det dagligt, det manuelle vil koste dig 30 sekunders arbejde hver dag.

YDRE PÅVIRKNINGER

Quartz uret er en smule bedre til at modstå stød og slag end det mekaniske ur, men det er bestemt ikke usårligt. De mest sårbare dele i et quartz ur er stepmotorerne og quartz krystallet. I det mekaniske ur er det balanceakslen, rotorlejet, og sten (rubin) lejerne der er de mest følsomme dele. Til gengæld vinder det mekaniske ur klart når urene udsættes for lave temperaturer. Et mekanisk ur vil fortsætte sin gang længe efter at batteriet i quartzuret er gået i dvale på grund af kuldechock. Det er mindre entydigt hvad der sker ved ekstremt høje temperaturer: Både det mekaniske ur og quartz uret vil miste præcision ved høje temperaturer.

Følsomhed over for stærke magnetfelter: De mekaniske ure bliver hurtigere påvirket af et stærkt magnetfelt, men vil genoptage sin almindelige gang når magnetfeltet fjernes. Hvis quartz uret udsættes for et stærkt magnetfelt kan polariseringen af de permanente magneter i stepmotoren ødelægges for evigt. Det mekaniske ur er stort set usårligt over for elektromagnetiske udladninger (statisk elektricitet). Der imod kan den rigtige (eller nærmere den forkerte) elektromagnetiske puls ødelægge computer chippen i et quartz ur.

LEVETID?

De mekaniske ure er den klare vinder – under forudsætning af at uret er godt vedligeholdt og beskyttet mod fugt og kemiske stoffer. Der findes 200 år gamle mekaniske ure der stadig er i daglig brug. Quartz uret lider under de almindelige ældningsproblemer der kendetegner al elektronik. Det største problem ligger i kondensatorerne der typisk mister deres virkeevne efter 20-25 år, men også lækkende batterier er en faktor der må tages i betragtning.

BUNDLINJEN

Vi er nu nået til vejs ende i vores personlige guide om ure, her er vores konklusion.
– For mest præcise visning af tiden – køb et quartz ur.
– For sublimt håndværk, stil, og historisk værdi – køb det mekaniske ur.
– Hvis du stadig ikke kan vælge – køb det ur du synes bedst om.

Hos www.borgvardt-ur.dk har vi et lille men eksklusivt udvalg af både mekaniske ure, men også quatz ure. Du er meget velkommen til at se vores kollektion og blive ejer af et Borgvardt Ur. Jeg håber i har nydt vores guide om ure, hvis du skulle have spørgsmål eller lign. så må du meget gerne kontakte os pr mail.

 

Med Venlig Hilsen

Lennart Borgvardt

Borgvardt ure | Stor guide om ure